Hoe kan ik mijn dakpannen reinigen?

Door de jaren heen kan er een groene aanslag op uw dakpannen ontstaan. Vaak is deze aanslag het gevolg van bacteriën en mossen, die zich aan de dakpan hechten. Door de dakpannen regelmatig schoon te maken blijven ze langer mooi en behoudt uw woning zijn frisse uitstraling! Ook niet onbelangrijk: dakpannen reinigen verkleint de kans op aantasting aan uw dakpannen. Naast de dakpannen kunt u ook andere vormen van dakbedekking laten reinigen om schade aan het materiaal tegen te gaan. Tip: Bij een plat dak met een bitumen dakbedekking zou u voor dakgrind kunnen kiezen. Zo hoeft u enkel het dakgrind te vernieuwen, wanneer er een groene aanslag zichtbaar wordt. Bij een dak met dakpannen is dit logischerwijs niet mogelijk.

Stappenplan: dakpannen reinigen op uw dak

Onderstaand stappenplan vertelt u stapsgewijs hoe u de dakpannen zelf kunt reinigen. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk hier een professionele dakdekker voor in te schakelen. Zo hoeft u zelf het dak niet op.

Stap 1:
Z
org dat u dikke laag mos van de dakpannen verwijderd heeft, alvorens u aan de slag gaat met het reinigen hiervan. U kunt hier een bezem of bijvoorbeeld een stalen borstel voor gebruiken. Ook een hogedrukspuit kan uitkomst bieden bij het reinigen van dakpannen.

Stap 2:
N
adat het grove vuil van de dakpannen verwijderd is, begint u opnieuw van boven naar beneden te werken met een hogedrukspuit. Maak bij voorkeur gebruik van heet water. In het geval dat uw dak bekleed is met kwetsbare dakpannen, zoals leien, is het raadzaam om een lagedrukspuit te gebruiken. Een hogedrukspuit zou de kwetsbare dakpannen kunnen beschadigen.

Stap 3:
Breng een schoonmaakmiddel op de dakpannen aan en laat dit enige tijd intrekken, zonder dat het schoonmaakmiddel volledig opdroogt. Een borstel maakt het mogelijk om enigszins over de dakpannen te schrobben, als deze nog erg vies zijn. Kies bij voorkeur voor een sterk alkalisch reinigingsmiddel.

Stap 4:
Spuit de dakpannen goed af en zorg dat het vuil richting de dakgoot begeleid wordt. Om te voorkomen dat de dakgoten en regenpijpen verstopt raken, is het raadzaam dakpannen reinigen te combineren met het ontstoppen van de afvoer onder de regenpijp. Gebruik aan de bovenzijde van de regenpijp altijd een bladvanger.

Stap 5:
Laat de dakpannen minimaal 24 tot 36 uur drogen. Na deze periode kunt u beginnen met het impregneren van de dakpannen.

Dakpannen coaten of impregneren

Het coaten of impregneren van dakpannen is noodzakelijk om te voorkomen dat het vuil, zoals mos en algen, zich na het reinigen makkelijk aan de dakpannen kunnen hechten. De coating en het impregneren zorgen er in zekere zin voor dat de dakpannen waterafstotend worden. Vergelijk dit met het impregneren van de buitenmuur, waarmee voorkomen wordt dat vocht in de muur kan trekken. Iets wat regelmatig voor vochtschade aan woningen zorgt. Bekijk vooraf of u de dakpannen wilt laten coaten, of dat u deze impregneert. Hoe u dakpannen impregneert kunt u deze blog lezen.

Verschillen tussen dakpannen coaten en impregneren

Het belangrijkste verschil tussen dakpannen coaten en dakpannen impregneren is het feit, dat u bij het coaten van de dakpannen de mogelijkheid heeft om een kleur aan te brengen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw klassieke rode dakpannen een zwarte kleur te geven na het reinigen hiervan. Op zwart is vuil minder snel te zien. Daarbij passen de zwarte dakpannen bij de moderne uitstraling van de gemiddelde nieuwbouwwoning. Met een coating hoeven niet alle dakpannen vervangen te worden, wanneer u kiest voor een andere stijl.

Een dakpan impregneren heeft hetzelfde effect als het coaten hiervan. Hierbij wordt echter een kleurloos middel gebruikt, waardoor achteraf niet te zien is dat de dakpannen geïmpregneerd zijn. Uw dakpannen na het reinigen niet coaten of impregneren is geen verstandige keuze. De kans op schade aan de dakpannen zou in dit geval erg groot zijn!

Hulp bij uw dakpannen reinigen

Werken op grote hoogte kan best eng zijn! Het reinigen van dakpannen is om deze reden bepaald niet zonder risico. Daarbij heeft niet iedereen de beschikking over de benodigde hulpmiddelen om de dakpannen te reinigen. De hulp van onze dakdekker in Delft kan in dergelijke situaties wenselijk zijn. Wij hebben een ruime ervaring in het reinigen van verschillende soorten dakpannen. Ook voor het schoonmaken van andere soorten dakbedekking kunt u bij ons terecht.

Bent u momenteel ook op zoek naar een vakman die uw dakpannen er weer als nieuw uit kan laten zien? Neem contact op met onze dakdekker, zodat we u op korte termijn van hulp kunnen voorzien bij het herstel van uw dakpannen. Wij reinigen de dakpannen en kunnen indien gewenst voor een coating zorgen.

Dakdekker nodig?

  • 24 uur per dag bereikbaar!
  • Service en kwaliteit
  • Daklekkage
  • Gekwalificeerde dakdekkers

Bekijk de tips van de dakdekker

Passende dakbedekking voor platte en schuine daken

Passende dakbedekking voor platte en schuine daken

Het brede aanbod aan verschillende soorten dakbedekking maakt het niet altijd even makkelijk om een geschikt type dakbedekking uit te zoeken. Kiest u voor een traditionele dakbedekking met dakpannen, of zoekt u naar alternatieven? Wilt u uw platte dak als dakterras...

Met de juiste voorbereidingen dakwerkzaamheden uitvoeren

Met de juiste voorbereidingen dakwerkzaamheden uitvoeren

Regelmatig worden de risico’s van het uitvoeren van werkzaamheden op het dak onderschat door woningbezitters. Zij gaan bijvoorbeeld zelf het dak op na een hevige storm, om een kapotte dakpan te vervangen. Ook voor het verwijderen van vuil op de dakbedekking wordt vaak...

Regenpijp laten ontstoppen aan het einde van de zomer

Regenpijp laten ontstoppen aan het einde van de zomer

Nu dat het einde van de zomer daar is, is het een goed moment voor uw regenpijp ontstoppen. Door deze onderhoudswerkzaamheid uit te laten voeren door de dakdekker bent u goed voorbereid op de aankomende herfst. Het seizoen waarin de bladeren van de bomen vallen en...

Call Now Button